2012. október 22., hétfő

A pontos idő...

Sziasztok!

Mi most éppen utazunk Melbourne felé, és valahol az Indiai-óceán fölött repülünk. De a technikának köszönhetően, most is tudunk posztolni :-) Ennek a cikknek a megjelenését már jó előre beidőzítettük erre az időpontra :-)

Még mielőtt telefont ragadnátok, hogy felhívjatok minket egy finom hazai ebéd előtt, mindenképpen olvassátok el ezt a bejegyzést :-)

Ha már egy ideje nem tudtok elérni minket skype-on vagy úgy tűnik, hogy neked sosem vesszük fel a telefont, akkor meglehet, hogy mindig akkor hívsz minket, amikor mi alszunk. Még mielőtt azt gondolnád, hogy mi állandóan csak alszunk, kérlek vess egy pillantást a lenti képekre :-)


Magyarország és Ausztrália között az időeltolódás 7, 8.5, 9, 9.5 vagy akár 10 óra is lehet. Ausztrália nagy ország, és itt több időzóna is van. Az időzónák területenként és államonként is változnak. A normál időeltolódást ez a térkép jól szemlélteti:


A képen az eltérések az egyezményes koordinált világidő (UTC) vagyis a greenwichi középidő szerint vannak jelölve. Magyarország ill. Budapest az UTC világidő szerint +1 órás, Melbourne pedig +10 órás időzónában van. A két város között 9 óra az eltérés. Ez azt jelenti, hogy ha Budapestről délután 2 órakor hívtok minket, akkor mi Melbourne-ben éjjel 11 órakor vesszük fel a telefont. Ha felvesszük :-)

De ez az időzónás történet azért a valóságban mégsem ilyen egyszerű. A helyzetet tovább bonyolítja az, hogy Ausztrália a déli féltekén van, ezért itt fordítva vannak az évszakok (és a víz is fordítva folyik le a lefolyóban) és itt nem pont akkor van a téli-nyári időszámítás közötti váltás, mint Magyarországon. Még tovább bonyolítja ezt a történet az, hogy nem minden ausztrál állam tart nyári időszámítást. A nyári időeltolódás így néz ki:


Ez az oka annak, hogy ha reggel 10 órakor felhívsz minket Magyarországról, akkor mi este 6 órakor vagy 7 órakor, esetleg 8 órakor vesszük fel a telefont Melbourne-ben. Fura ugye? :-)

Nézzük meg, hogy is van ez pontosan.

Amikor Magyarországon nyár van, itt tél. A magyar időzóna miatt a középidőhöz képest eggyel kevesebb és az ausztrál nyári időszámítás miatt még plusz egy órával kevesebb van itt Ausztráliában. Tehát a helyes számítási mód: +10 -1 -1 = +8 óra. Ezért ha reggel 10 órakor hívtok minket, akkor a magyarországi nyárban mi este 6-kor vesszük fel a telefont Melbourne-ben, télen :-)

Aztán amikor eljön a tavasz első napja Ausztráliában, október 7-én, mi egy órával előre tekerjük az órainkat. De ekkor Magyarországon a nyári időszámítást használjátok még, ezért az időeltolódás +11 -1 -1= +9 óra lesz. Ezért iyenkor mi este 7 órakor fogjuk felvenni a telefont (Budapesten délelőtt 10 óra van ilyenkor).

Miután Magyarországon beköszönt a tél, és az ország átáll a téli időszámításra az eltérés +1 óra lesz. Ilyenkor Ausztráliában a nyári időszámítást használjuk egészen március elejéig, ezért az eltérés Magyarország és Melbourne között +11 -1 = +10 óra lesz.

Március vége és április eleje között pedig az a helyzet, hogy Magyarországon már a nyári és Ausztráliában is még a nyári időszámítás van érvényben. Ez ez eset évente 5-6-7 napon keresztül fordul elő, a naptári évektől függően. Ilyenkor az időeltolódás +11 -1 -1 = +9 óra lesz :-)

Erre már érdemes lenne írni egy számítógépes programot, mert ember legyen a talpán, aki ezt bármely időpillanatban pontosan ki tudja fejben számolni :-)

Nem is érdemes ezzel a számolgatással erőlködni sem nektek, sem nekünk. Csak nézzetek rá a blog jobb oldalán lévő két kis sárga cetlire. Ezek pontosan mutatják a magyarországi és a melbourne-i pontos időt.

Összegzésnek íme, egy újabb kép, amely egyszerre mutatja a téli és nyári ausztrál időeltolódást az UTC-hez viszonyítva:



Forrás: wikipédia

Most akkor mennyi is az idő? Szép napot nektek :-)



2 megjegyzés :

  1. Amúgy már vagy 1 hónapja nem néztem megint rá a blogotokra... :-) Nem volt időm/nem jutott eszembe, pláne most ezen a hosszúra sikeredett hétvégén nem tudtam rászánni az időt.
    Remélem, odaértetek szerencsésen és tényleg lesz net-etek! Várom a következő post-ot! Irigységgel... :-))

    Üdv: Csabi

    VálaszTörlés
  2. Szia Arnold,

    Nekem új volt az info, valójában Imre bejegyzéséből keveredtem ide. Elolvastam minden bejegyzést. Izgalmas lehetett (anno Svédországba költözésünk során - két kisgyerekkel - éltünk át hasonlókat).

    Sok sikert.
    BTW: Csontos Zolinak van ehhez köze???

    Skype-n is megtalálsz (privát email címen pedig "privát" levelezhetünk).

    Üdv
    András

    VálaszTörlés