2012. augusztus 20., hétfő

Pénzváltás

Már pár napja írtam a pénzváltás nehézségeiről, de most újra erről a témáról kell írnom.

Néhány napja szépen erősödik a forint és emiatt egyre kevesebb forintot kell adni egy AUD-ért. Most az AUD/HUF középárfolyam 236,1. Van egy nagyon hasznos honlap, ahol késleltetés nélkül, valós időben lehet  nézni a deviza keresztárfolyamokat (és a részvényárfolyamokat is). Az AUD/HUF keresztárfolyam mozgását itt lehet nyomon követni: FOREXPROS.

A budapesti pénzváltó bódékban annak ellenére, hogy már napok óta 236-237-es szint közelében van az árfolyam, még mindig 239 és 241 között lehet AUD-t vásárolni. Az egyik helyen sikerült megtudnom, hogy mi ennek az oka: az AUD nem nagyon likvid, sokkal kisebb belőle a forgalom, mint például az euróból. Emiatt aztán a bódékban csak akkor csökkentik az eladási árfolyamot, ha elfogyott a magasabb árfolyamon bekészletezett pénzmennyiség. Így aztán 3-4 napnak is el kell telnie ahhoz, hogy a bódékban is rendes árfolyamon lehessen valutát vásárolni.

És ha nincs szerencsénk, akkor a várakozás közben szép lassan visszakúszik az árfolyam a magasabb szintekre, és máris ugyanazon a szinteken vagyunk, mint 4 nappal előtte.

Teljes káosz ez a pénzváltás:

  • Ki kell várni amíg megfelelő lesz az árfolyam :-)
  • Ha eljött a pénzváltás ideje, keresni kell olyan pénzváltót, akinél jó az árfolyam, és van megfelelő mennyiség AUD-ből. Az is könnyen előfordulhat, hogy 2-3 bódét kell majd meglátogatni ahhoz, hogy összeszedjük a szükséges pénzmennyiséget. 500-700AUD-t mindenhol tudnak adni, de ennél többet, már nem biztos.
  • Ha lebeszéltünk a magyar nyelvet törve beszélő bódéssal mindent, lehet a bankba menni a forintért. Mert sajnos utalni egy bódésnak sem lehet. Mindegyik csak készpénzt fogad el :-( Vajon mi lehet ennek az oka?
  • Ki kell venni a bankszámláról a forintot, amiért banktól függően 0.3 - 0.52% jutalékot és 300-500HUF egyszeri díjat kell fizetni.
  • A pénzzel és a testőrrel :-) át kell ballagni a bódékhoz, és be kell tuszkolni a kis ablakokon a forintot. Majd kis idő múlva ők gyömöszölik felénk az AUD-t az üvegablak másik feléről.
  • A testőrökkel újra útra kell kelni, és elvinni a pénzt valami biztonságos helyre, pl. befizetni egy AUD-s számlára. Persze ezért is felszámítanak egy kevés AUD-nyi pénzkezelési díjat, hogy befizettünk.
  • A végén pedig az egész összeget majd át kell utalni az ausztrál számlára.
Mennyivel egyszerűbb lenne az ember élete, ha a bankban emberi árfolyamon lehetne átváltani a forint számlapénzt AUD-re. Nem kellene kikérni majd betenni a pénzt, nem kellene cipelni egyik helyről a másikra... 

De a bankokban érdekesen alakulnak a valuta-deviza vételi és eladási árfolyamok. Ha a középárfolyam 236.1 akkor a bódékban egy kis szerencsével 237.0-ért már lehet váltani a fenti módszerrel. Ekkor például az OTP bankban 245.0100, a K&H bankban 249.1000 egy AUD ára. A különbözet 5.11%.
Egy jól működő nyugdíjpénztár egy éves hozama pont ennyi :-) Nagyon sok, főleg akkor, ha ezt a pénzt kifizetni kell azért, hogy a hiénák gazdagodjanak.

100AUD esetén 1 210HUF az eltérés. 23 700 helyett 24 910-ért tudunk bankban 100 egységnyi pénzt átváltani.

Persze, ha a bankok olcsóbban adnák a devizákat és a valutákat, akkor kevésbé lehetne vállalati ügyfeleket lenyúlni, amikor azok számlapénzt konvertálnak az üzletmenetükhöz.

Ilyen az élet :-)

Ha valaki tud egyszerűbb módszert a pénzváltásra, írja meg legyen szíves :-)




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése