2012. június 4., hétfő

Tervezgetés

Hónapok óta tervezgettük azt, hogy hova, mikor és hogyan induljunk útnak. A legtöbb időt talán azzal töltöttük el, hogy kiválasszuk azt az angol anyanyelvű országot, ahol a következő egy évben angol nyelvet fogunk tanulni.

Nem is gondoltam volna, hogy ilyen kevés angol anyanyelvű ország van a Földön, ami a céljainknak megfelel. Van néhány ország az amerikai kontinens északi és középső részén, aztán Afrikában van viszonylag sok angol anyanyelvű ország. Európában pedig igazából csak az Egyesült Királyság jöhet számításba (ide tartozik Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága) és Málta.

Aztán itt van még a messzi Ausztrália és Új-Zéland is.

Kanada vízum és munkavállalási szempontok miatt kiesett. Az Amerikai Egyesült Államok szintén. Úgy látszik, hogy ezekben az országokban tevékenykedő hivatalok szerint én már öregnek számítok, és nem szívesen engednek be az országukba tanulni és dolgozni :-)

Nagy-Britannia a listánk utolsó helyén állt, annak ellenére, hogy ebben az országban korlátozás nélkül vállalhatnánk munkát. De most elsősorban az angol nyelvtanulás a célunk, és nem a munkavállalás. Ha reggel 9-től délután 2-ig nyelviskolában vagyunk, akkor rendes pozícióba amúgy sem vennének fel minket. Nem hiszem, hogy létezik a szakmámban olyan munkahely, ahol délután 4-kor kezdődik a munkaidő :-) Vagy mégis? :-) Ilyen iskolai elfoglaltság mellett maximum 4 órás diákmunkát lehet vállalni, vagy valami szakmai mellékállást. Több nem fér bele a 24 órába. Éjszaka dolgozni pedig nem lenne szerencsés, mert az átdolgozott éjszaka után másnap, álmosan egészen biztos, hogy nem menne a tanulás.

Málta nagyon picike hely ahhoz, hogy egy évet időzzön el ott az ember. És itt az iskola mellett vállalható diákmunka szinte csak a vendéglátóiparban van.

Az afrikai kontinensen komolyan csak a Dél-afrikai Köztársaságban lehet angol nyelvet tanulni, de a tanulás alatt és után itt nagyon nehéz megfelelő szintű munkahelyet találni. És az internetes fórumok szerint a közbiztonság sem a legjobb arrafelé. Ráadásul a nyelviskolai díj is csak 15%-kal lenne olcsóbb, mint máshol.

Az ázsiai országok nem kerültek be a látóterünkbe. Ide nem nagyon megy senki sem angol nyelvet tanulni :-)

Két olyan ország maradt, ahol el lehet tölteni legalább egy évet, ahol vannak kicsi és nagyvárosok, jó iskolák, nincsenek vízumgondok és van lehetőségem szakmai területen 4 órás munkát vállalni: Anglia és Ausztrália.

Itt egy térkép, ami megmutatja azokat az országokat, ahová lehet menni angolt tanulni (forrás: Berlitz English):Érdekes módon az egyes országokban lévő angol nyelviskolák díjai között, a szállásköltségek, a helyi közlekedés költsége és a megélhetés között maximum 15% eltérés volt (HUF-ban számolva). Egyszerűen fogalmazva mindenhol nagyon drága minden a mi megkeresett kis magyar forintunkhoz viszonyítva :-(

Így aztán végül is Ausztrália mellett döntöttünk. A megfelelő iskola kiválasztásával is eltöltöttünk egy kis időt. A döntésben nagy segítségünkre volt a StudyTime, ahol sok hasznos információt kaptunk az egyes iskolákról, és Edina segítségével sikerült kiválasztani a legmegfelelőbb iskolát. Remélem tényleg jól választottunk :-) A StudyTime-ban az iskola kiválasztásán kívül mindenben segítenek: van idejük sokat beszélgetni az odatévedt érdeklődővel, akár többször is vissza lehet hozzájuk menni, kérdezősködni. Segítenek a vízumügyintézésben is, és minden felmerülő kérdésre egyértelmű válaszokat tudtak adni. Még a külföldi tartózkodás ideje alatt is tartják a kapcsolatot a diákokkal, segítenek nekik intézni az ügyes-bajos dolgokat, és zűr esetén próbálják kihozni az adott helyzetből a lehető legjobbat. Jó hely :-)

Mi ezekről az iskolákról beszélgettünk:

  • Navitas English Center
  • Kaplan
  • Greenwich College
  • Ability
  • Langport English Language College
  • Imagine Education

Az iskola kiválasztásánál nálunk fontos szerepet kapott az, hogy az iskola ne csak egy ausztrál városban legyen elérhető, hanem legalább két különböző városban is oktassanak.

Végül az ausztráliai ABILITY iskola mellett döntöttünk.
Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése