2012. december 19., szerda

Great Ocean Road, 2. rész

Délután 3 óra körül érkeztünk meg a következő érdekesebb látnivalóhoz, ami a The Twelve Apostles volt.

A tizenkét apostol az egyik legismertebb ausztrál látványosságok egyike, és a 10 leglátványosabb ausztrál látnivalók között van ez a hely. A Port Campbell Nemzeti Park-ban helyezkedik el, és a szórólapok szerint ez a legnagyobb látványosság a Great Ocean Road-on. Bár szerintem a természetben ugráló kenguruk és a fákon lógó és üvöltöző koalák is legalább ennyire érdekesek voltak :-)

A kormány ezeknél a kőhalmoknál kialakított egy turisztikai központot wc-vel, ajándékbolttal, betonozott úttal és korlátokkal, hogy a turisták még véletlenül se essenek le az 70 méteres mélységben lévő óceánpartra. Természetesen a belépés és a wc használat is ingyenes, és volt wc papír, papír kéztörlő, kézmosó (bár a kormány beszedi ennek is az árát, csak nem itt, és nem belépőjegyek formájában, majd az Melbourne-i árak posztban írok erről is).
Itt lehet egy rövid, 500 m-es sétát tenni, és különböző jobbnál jobb helyekről meg lehet nézni a még megmaradt kőtömböket. A Great Ocean Road turistatérképe így néz ki:


Ezen a helyen több, hatalmas, 45 méter magas mészkő torony emelkedik ki a viharos Déli-óceán vízéből közvetlenül a part mentén. A nyolc megmaradt sziklahalom mögött 70 méter magas sziklafal áll. Ennek a tetejéről néztük meg mi is ezeket a csodás mészkőtornyokat. A 'kiállítás' lélegzetelállítóan szép:





Ezek a képződmények napról napra fogynak, úgyhogy ha még teljes szépségükben látni szeretnétek, akkor sietneket kell :-) Az erózió (a hullámok és a szél) évente 2 cm-t farag le ezekből az sziklákból.


2005. július 3-án egy 50 méter magas sziklatömb összeomlott, így már csak a megmaradt 8 áll büszkén. Érdemes megnézni ezt a két képet (forrás: wikipedia). Az első 2002-ben, a második mostanában, 2012-ben készült:



Nagy sebességgel kopnak az apostolok :-( 2009. szeptember 25-én egy másik a halom is ledőlt, de ez valójában egy kisebb halom a Three Sisters kialakulását eredményezte:


Volt lehetőség fentről, a levegőből is megtekinteni az apostolokat. Aki kifizette a 100 aud-t, azt elvitték egy 7 perces hellikopter útra. Kriszta nem bírt ellenállni a kísértésnek, beült az egyik helikopterbe:


Neki köszönhetően készültek a levegőből is képek a sziklatömbökről:




Az utóbbi képen lévő folyó - óceán torkolatot közelről is megnéztük. A Great Ocean Road, 3. részben erről is lesznek közeli képek.

A mai poszt végére beteszek néhány fotót magunkról, csak azért, hogy lássátok, nem a google-ról szedtem össze ezeket a képeket :-)





5 megjegyzés :

  1. Nagyon sajnálom, hogy ilyen fárasztó kirándulásokat kell átélnetek :)
    Szóval nagyon jól néz ki a hely, igazából irigy vagyok.

    Arról még nem írtál, hogy ausztrál emberek élnek-e Ausztráliában? Láttatok már ilyent? Vagy csupa lengyel, magyar, filippinó...?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak az elindulás nehéz. Előbb utóbb itt mindenki elboldogul valahogy. Vagy visszamegy Európába :-)


      Állítólag a lakosok 70%-a ausztrál. De ez nem azt jelenti, hogy mind a 70% itt is született :-)

      Törlés
  2. Ja ja egesz jo lettek a Photoshopos kepek :) Pisti

    VálaszTörlés
  3. Még otthon megtanultam ügyesen használni a Photoshopot :-)

    VálaszTörlés