2012. szeptember 25., kedd

Ausztrál számlanyitás

Pár napja nyitottunk bankszámlát Ausztráliában online, az interneten keresztül a Westpac banknál. De nem is egyet, hanem fejenként mindjárt kettőt :-)

Bár a St.George bank szimpatikusabb volt, mint a Westpac, de ott nem lehetett online számlát nyitni, így aztán nem volt nehéz választani a két bank között.

Hogy miért kellett már most számlát nyitni?
Először is azért, mert Ausztráliába maximum 10.000,- AUD készpénzt lehet bevinni, többet nem. Aztán meg azért, mert nem akarunk magunkkal cipelni a 1,5 napos repülőúton sok pénzt, és Dubai-ban az össze-vissza átszállások közben magyarázni, hogy miért van dollárokkal jól kitömött, vastag pénztárcánk. A kevéske pénzünk is soknak tűnik akkor, ha a pénzváltás során leginkább csak 50 dolláros címleteket tudtunk begyűjteni :-)  Amúgy a legnagyobb ausztrál papírpénz a 100 dolláros.

Az egyik számla, amit megnyitottunk egy sima lakossági bankszámla, amit Ausztráliában úgy hívnak, hogy day to day vagy transaction account. A másik egy megtakarítási számla, amit kint saving account-nak hívnak. Ez a számla arra jó, hogy az itt elhelyezett pénzre kamatot kapjunk. Ezen a számlán a pénz éppen úgy kamatozik, mint a magyarországi 1, 2, 3, 6... hónapokra lekötött bankbetétek azzal a különbséggel, hogy itt nem kell lekötni a pénzt, hanem csak át kell vezetni, ill. utalni ide. És máris kamatozik a pénz. Nem kell a lekötéssel vagy a betétfeltöréssel foglalkozni.

Mellesleg már itthon is nyithatunk ilyen megtakarítási számlát több banknál is.

Ausztráliában a bankok a lakosságnak 3-6% közötti kamatokat kínálnak, de a 6%-ot még sehol nem láttam hirdetni. Hogy értelmezhessük ezt a számot, ismerni kell az ausztrál infláció nagyságát. A tavalyi, 2011-es évben 1,2% volt az éves infláció mértéke.

Mi a Westpac banknál 5,1% kamatot fogunk kapni a pénzünkre a kedvezményes első 3 hónapban :-)
Extra kamatokért extra dolgokat kell bevállalni. Az egyik ilyen, hogy minden hónapban egy előre meghatározott összeget utaljunk a számlára hosszú időn át. A másik extra vállalás: hónapokig nem szabad kivenni pénzt a saving számlánkról, csak betenni :-)

A számlanyitás egyszerű volt, csak meg kellett adni pár személyes adatot, és a végén megnyomni az 'ok' gombot :-) Másnap jött az "Üdvözöljük az ügyfeleink között" e-mail a számlaszámainkkal. Dollárt ezután már utalhatunk is a számlára, de levenni róla még nem tudunk :-) Ahhoz, hogy átutalni vagy vásárolni tudjunk a lakossági számlánk terhére, legyen internetes hozzáférésünk a számlához vagy bankkártyát kapjunk, egy személyes azonosítási procedúrára van szükség. Ehhez egy éven belül be kell fáradnunk a Westpac bank valamelyik fiókjába és be kell mutatni két különböző, fényképpel ellátott igazolványt. Én az útlevelet és a jogosítványt fogom bemutatni. Ezek után lesz teljes rendelkezési jogunk a számlák felett.

Szuper :-), mert nekünk most pontosan erre van szükségünk, hogy a számlára tudjunk utalni.

Az átutalás nem volt egyszerű. Az itthoni bankban a szokásos adatok mellett kértek egy 24 karakter hosszú IBAN kódot is. Ezen a weblapon világosan le van írva, hogy ebben az esetben mit kell ebbe a mezőbe írni. A gond az volt, hogy az ide írandó számlaszámom nem volt 24 karakter hosszú. Így hát kipótoltam azt sok-sok szóközzel :-) A harmadik próbálkozásra végül sikerült elutalnunk a dollárokat Ausztráliába.

Két nap múlva megérkezett a pénz a kinti számlára. Ellenőrizni úgy tudtuk ezt, hogy a kinti személyes ügyintézőnk, Jackie ír egy e-mailt, hogy látja a számlán a beérkezett pénzt :-)



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése