2012. szeptember 2., vasárnap

Saláta


Gyorsan telnek a napok, és mindig minden napra jut valami apró intéznivaló.

Kata múlt héten megcsinálta a HUF -> AUD konverziót az MKB bankban, pont úgy, ahogy itt leírtam. Én ma fejeztem be ezt a műveletet.         Váltottam pénzt a pénzváltó bódékban is de a mai utolsó forint adagot én is az MKB bankban váltottam át, mert az AUD/HUF árfolyamesést a  kapzsi pénzváltó bódékban most sem követték le. A dollárokat eltették a fiók mélyére, és majd akkor veszik elő onnét, ha majd újra felmegy az árfolyam, és újra 236-ért tudják eladni. Ma 232,87-en váltott az MKB bank. A legjobb bódés árfolyam 237 volt. Hiénák ezek :-)

Most már nem kell rettegni azon, hogy mikor nyilatkozik valamelyik magyar politikus valami bolondságot, amitől a részvényárfolyamok újra a béka segge alá esnek le. És attól sem kell már rettegnünk, hogy az Európai Unió gondjai miatt elkezd esni az EUR és vele együtt az összes környékbeli ország valutája a dollárhoz képest.

Kata és az én dollárjaim ott pihennek az AUD számlánkon, és ha lekötjük 1 hónapra, akkor évi 1,38% kamatot adnak rá Magyarországon :-) A hétvégén nyitni fogunk Ausztráliában az interneten keresztül egy megtakarítási számlát (ott saving account-nak hívják ezt) és jövő hét elején kiküldjük az összes pénzt erre a számlára. Ausztráliába 5-5,50% éves kamatot adnak rá :-), így inkább ott kötjük le a dollárokat, amíg fel nem lesznek használva. Hogy valójában mekkora pénzről van szó, azt a következő bejegyzésből megtudhatjátok.


A lakással kapcsolatos ügyintézés is sok időt vitt el, de remélem ezt a témát is hamarosan le lehet zárni. Valahol olvastam, hogy az ausztráliai lakásbérlést megkönnyíthetjük, ha még Magyarországon beszerezünk a lakóhelyunk közös képviselőjétől egy angol nyelvű írást arról, hogy mi mennyire jó lakók vagyunk, és mindig betartottuk a házirend szabályait, időben és rendesen fizettük a közös költséget. Ilyen papírost mi nem fogunk magunkkal vinni :-) El nem tudom képzelni, hogy Ausztráliából a főbérlő felhívná a magyarországi gondnok Józsi bácsit, hogy angolul megkérdezze, hogy mi milyen lakók voltunk Magyarországon. Szerintem a lakásbérléshez pénzt kell vinni papír helyett :-)

Már szállásunk is van Melbourne-ben. Az már biztos, hogy az első 1-2 hétben két kedves magyar lánnyal fogunk egy fedél alatt lakni. Ha nem zavarjuk majd egymást akkor lehet, hogy tovább is maradunk. Bár a ház kissé messze van a belvárostól, ~16km, de lehetne még ennél is meszebb :-)

Sokat segíthet a munkakeresésben, ha viszünk magunkkal egy angol nyelvű munkahelyi jellemzést magunkról, amit az utolsó magyarországi managerünk alá is ír :-)

Hátra van még a fogorvos meglátogatása is. Nem lenne jó, ha Ausztráliában kellene sok-sok pénzért fogat kezeltetni, ezért még az indulás előtt itthon betömetjük a lyukas fogainkat :-)

Ki kell kérni a nemzetközi jogosítványt is mindkettőnknek. Ehhez szükség van személyenként két darab igazolványképre és 2500 forintra.

Az indulás előtti utolsó hétre marad egy nagyon fontos intéznivaló. Amennyiben egy magyar állampolgár három hónapot meghaladóan tartózkodik egy külföldi országban, a kiutazás tényét be kell jelenteni az illetékes magyar települési önkormányzat népesség-nyilvántartó irodájánál (okmányiroda). Ki kell tölteni az "ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése" űrlapot. A kijelentkezés tényéről a népesség-nyilvántartó igazolást állít ki. A hazatérést szintén ennél a szervnél kell majd bejelenteni. Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni például ezt a cikket, vagy az itt lévők bármelyikét.

A bőröndök bepakolása sem egyszerű, mert nagyon szigorúan veszik a súlyhatárokat. A turistaosztályon 30kg, a business osztályon 40kg és az első osztályon 50kg lehet a csomagok súlya. Mi 30kg-os csomagot vihetünk magunkkal :-) 5kg plusz súly díja 200EUR. Kell egy pontosan mérő szobamérleget szerezni, hogy még otthon le tudjuk mérni a bőröndök súlyát, nehogy a beszállásnál meglepetés érjen minket.

Az Emirates légitársaság csomagokkal, kézipoggyászokkal foglalkozó oldalai:



Azt hiszem, minden fontos dolgot leírtam, ami most minket foglalkoztat :)



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése