2013. január 10., csütörtök

Könyvtár

Az angol nyelvtanulás egyik igazán jó módszere az angol nyelvű könyvek olvasgatása. Ilyen könyvekhez hozzájutni a legolcsóbban a könyvtárban lehet, ezért mi is beiratkoztunk a melbourne-i városi könyvtárba.

A könyvtárnak öt különböző helyen van épülete Melbourne-ben. Mi a belvárosi épületet használjuk, mert az 5 percre van az iskolától.

A könyvtár két szintes és nem mondanám nagyon nagynak. Az alsó szinten van információs pult, ruhatár, mini étterem, könyvespolcok könyvekkel és újságokkal és egy olvasóterem nagy asztallal, körbe sok-sok székkel. A félemeleten audio CD-ket, DVD-ket és leginkább képregényeket lehet összeszedni kölcsönzés céljából. Az emeleten pedig egy csomó könyv van még. Itt van pár játékkonzol is, amit bátran lehet használni, aztán vannak itt 1-2 személyes asztalok kényelmes székekkel számítógépekkel és anélkül. A számítógépekhez internet is jár és az üres asztalok mellett van 230V-os csatlakozó is. És még van itt néhány nagyobb méretű, üvegfallal elválasztott tanterem is.

Itt minden van, aminek egy könyvtárban lennie kell.

Több meglepetés is ért minket ebben a könyvtárban. A könyvtári informatikai rendszer zseniálisan jól ki van találva.

A beiratkozás természetesen ingyenes! Nem csak a diákoknak, bárkinek ingyenes. Nekem már a beiratkozás módszere is nagyon tetszett: le kell ülni az egyik számítógép elé és ki kell tölteni a jelentkezési lapot. Ebben a segítségünkre van a számítógépek között mindig a legjobbkor előkerülő városi önkéntes munkás, aki ingyen, fizetés nélkül dolgozik a könyvtárban (sok ilyen volunteer állás van errefelé). A kitöltés a segítségkéréssel együtt nem tart tovább mint 5 perc. Ezután oda kell menni egy asztalhoz, ahol leültetnek és elkérnek egy fényképes igazolványt (a gagyi nyomtatott diákigazolvány tökéletes volt). Ha nincs helyi lakcímünk, vagy van, de azt nem tudjuk igazolni, akkor csak öt darab könyvet lehet egyszerre kikölcsönözni maximum két hétre. Ha tudjuk bizonyitani, hogy van helyi lakcímünk (például névre szóló bankszámla kivonattal - nekünk nincsen, mert elektronikusan jönnek a kivonatok -, vagy az állam által megküldött ausztrál adószám értesítő papírral), akkor ötven darab könyvet lehet kikölcsönözni maximum három hétre.

A regisztráció végén kinyomtatnak egy műanyag kártyát. Ez az olvasókártyánk, és ezen rajta van a választott login nevünk is. A könyvtárba érkezéstől eddig 10 perc telt el. A beiratkozás végén a kedves és mosolygós ügyintéző végigvezetett minket a könyvtáron és megmutatta, hogy mit hol találunk.

Kölcsönzés: kiválasztjuk a könyvet, CD-t vagy DVD-t (a lemezek itt benne vannak a tokokban és nem kell azokat külön kikéregetni valakitől) és a végén odamegyünk egy asztalhoz. A leolvasó leolvassa a beiratkozáskor kapott kártyánkról, hogy kik vagyunk. Ezután három bazi nagy, egyszerű gomb megjelenik a monitoron: kölcsönzés, hosszabbítás, kilépés. A kölcsönzés gombra bökés után az asztalon lévő könyveket egy villanás alatt beolvassa valami szkenner. OK gomb, és már nyomtatódik a teljesen egyszerű, élelmiszerboltban kapott blokkhoz hasonló kis cetli. A kijáratnál szkennerek vannak, hogy ne lehessen kivinni olyan dolgokat, amiket nem kölcsönöztünk ki.

És mindehhez nem kell egy könyvtári alkalmazott sem! Emiatt aztán összesen talán három könyvtárost láttam az egész épületben.

Lejárati idő hosszabítás otthonról: belépünk a könyvtár weblapjára a kapott azonosítónkkal és rábökünk a könyvek mellett lévő gombra. Automatikusan 2 hétre hosszabbítódik a könyv/CD/DVD lejárati ideje. A honlapon akár az IELTS-vizsgára is lehet készülni a feltöltött feladatok segítségével.

Lejárati idő hosszabítás a könyvtárban: lepakolom a könyveket a kis asztalra, becsippantom a leolvasóval a könyvtári kártyámat, megnyomom a hosszabítás gombot. A szkenner már tudja, hogy milyen könyvek vannak az asztalon, és már nyomtatódik is az új cetli az új lejárati idővel.

Könyv visszavitel: a könyvtárban van egy fal, amin vannak postaládaszerű nyílások. Csak bedobom a könyveket valamelyik lyukon és már megyek is :-) A szkenner dolgozik, a számítógép meg egyből leveszi a nevemről a visszahozott könyveket.

Mindez úgy működik, hogy nem kell hozzá könyvtári alkalmazott. És tényleg, ez működik itt! Szerintem zseniális ez az informatikai rendszer.

A könyvtárban az angol nyelvű könyvek/újságok mellett nagyon sok fajta, más nyelvű olvasnivalók is vannak. Persze az angol nyelvtanuló diákok kiemelt figyelmet kapnak: ötféle nehézségi szint szerint csoportosított könyvek, szótárak, feladatlapok... vannak. Iszonyat nagy mennyiségben. A nehézségi szint szerinti csoportosításnak köszönhetően mindenki nagyon gyorsan megtalálja azokat a könyveket, amiket sikeresen ki tud olvasni anélkül, hogy folyamatosan szótározgatni kellene. Ez nagyon fontos, mert a sok szótárazás pont az olvasás örömét veszi el. Legalábbis nálam ez így van.

A kedvenc könyveim a Macmillan Readers és a Peungin kiadó könyvei. Nem vastagok (50-100 oldalasak), olvasmányosak, és az eredeti művek egyszerűsített változatát tartalmazzák a kiválasztott nyelvi szintnek megfelelő szavakkal. És van hozzájuk hangoskönyv is. Zseniálisak ezek a könyvek.

Például Sir Arthur Conan Doyle's Sherlock Holmes könyvei nagyon tetszettek.

Példaként felteszek ide nektek néhány hanganyagot és hozzá pár könyvlapot, hogy lássátok, milyen jók ezek a könyvek. Remélem ezért nem fognak a seggembe rúgni a szerzői jogok miatt :-( Csupa jó szándékkal osztom meg veletek ezt a pár képet és hanganyagot, hátha valaki kedvet kap, hogy vásároljon magának ilyen könyveket nyelvtanulás céljából.

Apollo 13 (Ron Howard film)
level: pre-intermediate

Chapter 1:

Chapter 2:



Sir Arthur Conan Doyle: The Dancing Men
level: intermediate

Chapter 1:

Chapter 2:


Isaac Asimov: I, Robot
level: pre-intermediate


1. Doctor Susan Calvin - Robot psychologist: 




2. Robbie: 




Robert Louis Stevenson: Dr Jekyll and Mr Hyde
level: pre-intermediate


Chapter 1: The Door:




Chapter 2: Mr Enfield's Storry:




George Orwell: 1984
level: intermediate


Chapter 1: Big Brother Is Watching You






Azt hiszem ennyi anyag éppen elég lesz, hogy kedvet kapjatok az angol nyelvű könyvek olvasgatásához. Jó szórakozást a könyvekhez :-)

Ui.: Ha valakinek nem működne a zenelejátszás, kérem írja meg, és megpróbálok másik lejátszót keresni.



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése