2012. november 6., kedd

Melbourne Cup

Ma munkaszüneti nap van Melbourne-ben, mert ma van a híres Melbourne kupa napja (Melbourne Cup). Iskolába sem kell menni :o) Ez a nap csak Victoria államban szabadnap, bár itt sem mindenhol, és van ahol máskor ünneplik, viszont a többi államban dolgozni kell. Mozgó ünnep, azaz nem mindig november 6-án van, hanem november első keddjén.

Átlagosan Ausztráliában 11 ünnepnapjuk van a lakosoknak, de ez változhat államonként. De itt ha egy ünnepnap hétvégére esik, akkor a következő hétfőt is megkapják szabadnapnak a munkavállalók. Magyarországon sajnos nem így van. Ha hétvégére esik az ünnepnap, akkor így jártunk... :-(

Ez a nap tulajdonképpen egy lóversenyről szól. Úgy reklámozzák, hogy ez egy olyan verseny, amely megállít egy egész nemzetet ("the race that stops a nation") Az emberek fogadásokat kötnek, hogy melyik ló lesz szerintük a befutó, és szép ruhában, a nők fura kalapban, borsos belépők ($ 74) ellenében megnézik a versenyt. Ez egy 3 200 méter hosszú futam, amely délután 3-kor veszi kezdetét és max. 3,5 percig tart :o) Története 1861-ig nyúlik vissza, akkor rendezték az első versenyt. Akkor még 2 mérföld volt a táv, de az 1970-es évek első felében Ausztráliában is bevezették a metrikus mértékegységeket, így 18 méterrel rövidebb lett a pálya. A lovak nem lehetnek fiatalabbak 3 évnél és könnyebbek 49 kg-nál.

Az összdíjazás idén 6 200 000 AUD volt, ami nem kis pénz. Maximum 24 ló indulhat a döntőben. Idén meglepetés eredmény született, Green Moon nyerte meg a futamot. Ő az a ló:


Ez a verseny itt annyira népszerű, hogy több mint 100 000-en látogatnak ki évente. Ebben az évben kilátogatott Károly herceg és a felesége, Kamilla is:


Mint említettem korábban, ilyenkor szokás a nőknél, hogy szép ruhákban jelennek meg, fura, nagy kalappal. A férfiak öltönyben mennek ki. Íme néhány kép ízelítőül:









Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése