2014. január 25., szombat

Sztrájk a januári nyárban

Sziasztok,

A mai rövid poszt az alicantei sztrájkokról fog szólni. Már többes számban kell beszélnem erről a témáról, mert a rövid itt tartózkodásunk alatt kétszer is találkoztunk sztrájkkal.

Ezek a sztrájkok a lakosság számára nem jelentettek különösebb veszélyt, inkább csak bosszantó volt, de a spanyol mentalitás miatt az embereken nem nagyon látszott semmiféle idegeskedés. A munkáltatókra sem hiszem, hogy nagy hatással lett volna a sztrájk, hiszen a magas munkanélküliség miatt a cégek nagyon gyorsan és könnyen találnak másik olyan dolgozót, aki nem akar sztrájkolni. Valencia autonóm közösségben 2013. nyarán 29.06% volt a munkanélküliségi ráta.

A spanyol kollégáim szerint a spanyoloknak nem kell komoly ok a sztrájkoláshoz, de az ünnepléshez sem :-)

Az első sztrájkkal december harmadik hetében találkoztunk. Az egyik helyi busztársaság dolgozói 10 napon keresztül sztrájkoltak. Szerencsétlenségemre pont ennek a társaságnak a reptéri buszával járok dolgozni minden nap, úgyhogy decemberben néhányszor előfordult, hogy 10-re értem be dolgozni. De olyan is volt, hogy a szemfüles taxisok odagurultak a megállóba, és felajánlották a várakozóknak, hogy fejenként 1 euróért elviszik őket az OAMI-ba. Persze pillanatok alatt megvolt az öt jelentkező :-)

A sztrájk alatt olyan is volt, hogy nem állt meg a busz a megállóban, de ez nem volt különleges, mert normál üzem közben is előfordul ilyesmi :-)

A történethez még az is hozzátartozik, hogy Alicantéban 3- vagy 4-féle busztársaság működik (és legalább kétféle bérlettel kell rendelkezni, ha nem akarsz utazásonként jegyet venni), úgyhogy egy csomó ember szerintem észre sem vette, hogy buszsztrájk van. Az egy másik történet, hogy egy körülbelül 350 000 lakosú kisvárosba minek kell 3-4 különböző busztársaságot fenntartani :-)

Decemberben ezek a kék buszosok sztrájkoltak:



A másik sztrájk, amiről írni szeretnék, az éppen most van folyamatban. A héten kezdtek sztrájkolni a hulladékgyűjtők, aminek szépen látszik is az eredménye a 3. nap után. Mindenütt kupacokban büdösödnek a szeméthegyek a 22 fokos melegben. Állítólag első körben egy hétig fognak sztrájkolni.

Mellesleg a buszosok jobb időpontot választottak a sztrájkra, mert ők legalább a karácsonyi ünnepek előtti héten bosszantották a lakosságot. A kukások sztrájkja sokkal hatásosabb lenne a nyári turistaszezon közepén :-)

Bele sem merek gondolni, hogy mi lesz ebben a városban egy hét után. Ha nem szedi össze egy hétig senki sem a kutyaszart az utcákon, akkor szépen lassan betemet minket a kutya... :-)

Városi körkép következik, képekben:


Ez a ház kukája. Ide hordjuk mi is a szemetet. Itt kell megjegyeznem, hogy két hétig kerestük a lépcsőházi kukatárolót, mire megtudtuk, hogy itt nincsen a házon belül kukatároló. Sehol sem. Az utcákon elhelyezett nagy szemetesekbe kell dobni az otthoni kis zacskóinkat:


Ezeket a képeket pedig a belvárosban készítettük:






Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése