2014. március 1., szombat

Oktoberfest & Karnevál

Sziasztok,

A hétvégén idelátogatott Németországból három német kamion és elhozta a spanyoloknak az eredeti Oktoberfest hangulatot. A rendezvény a helyiek körében annak ellenére sem volt népszerű, hogy a február végi Oktoberfestnek már több évre visszatekintő hagyománya van :-)

Minden környékbeli város eltérő időpontban megrendezi a saját Oktoberfestjét. Alicante városa most került sorra. A kamionok nem csak a sátrakat és a sörpadokat, a német mulatószenét és a zöld kantáros, németül beszélő embereket hozták el, hanem a német árakat is. Ehhez még hozzászámolták az utazási költségeket is, és így kijött a 4,5 eurós sörár. Egy virslit kis kenyérrel 6 euróért, csülköt műanyag tányéron 15 euróért adtak. És az Oktoberfesttel megérkezett a müncheni időjárás is: a hétvégére eltűnt a nap az égről. Sötét esőfelhők jöttek elő. Biztos ezt is a német kamionok hozták ide :-)


 Az alicantei Oktoberfest menüje:


Talán ez volt az egyik oka annak, hogy a rendezvény nem volt valami népszerű a spanyolok körében. Az itteni emberek a 60 centes 1,5dl-es caña-khoz (a kis pohár sört hívják így) és a 90 centes tapashoz vannak hozzászokva.

A személyzetnek nem volt stresszes a hétvégéje. Sokat nem kellett sorban állni a kapunál a bejutáshoz, és a pultoknál sem taposta halálra magát a sorban álló embertömeg. Még egy okkal több, hogy ide
kell jönni március elején Oktoberfestezni :-)


Még német dallamok is felcsendültek:


A másik lehetséges oka annak, hogy miért nem volt népszerű az Oktoberfest talán az, hogy pont most rendezték meg a farsangi Karnevált. Az emberek nagyon "komolyan" veszik a karnevált és majdnem mindenki beöltözik ezen a napon a gyerekektől kezdve az idősekig. A pasik körében nagy divat nagy mellű, harisnyás, magassarkú cipős nőnek öltözni és Hófehérkének. Némelyik jelmez annyira jól sikerült, hogy még én is elbizonytalanodtam, hogy ki az igazi nő és ki nem :-) De ezen kívül voltak NASA űrhajósok, rendőrök, hupikék törpikék, balerinák, tűzoltók, nővérkék, orvosok, rengeteg csirke, lovak (!), matadorok, bohócok, stb. Szinte minden volt, amit el tudtok képzelni.

A karneválon együtt bulizott a 15 éves és a 65 éves is. Nem számít, hány éves vagy, ha buli van, akkor minden spanyolnak ott a helye. Ők így gondolják.

A karneválon egyébként a rendőrök nem sok vizet zavartak, alig lehetett látni pár valódi rendőrt. Álminiszoknyás, gumibotos rendőrcsajok viszont annál többen voltak :-)

Közterületen tilos az alkohol és a drog fogyasztása, de mégis úgy tűnt, mintha a mai nap bármit meg lehetett volna tenni. Közterületen piáló, smároló 18 éven aluliak mindenütt, és mintha a drogozás is abszolút elfogadott lenne ma. Mindenkinek nagyon jó kedve volt, de tényleg :-)


A karnevált a város Rambla nevű főutcáján tartották, de tulajdonképpen mindenhol karnevál volt a városban. Az utca két végén felállítottak egy-egy színpadot. Az út tenger felőli oldalán lévő színpadon élőzene volt. Az előadók híres rock és pop dalokat adtak elő. A másik oldalon egy DJ pörgette fel a hangulatot. Ami feltűnő még az egyszeri szemlélőnek, hogy mindenkinél volt egy zacskó és abból kandikált kifelé az üveg bor, hogy ne maradjanak szomjasak :-)

Ezekről a rendőrökről beszéltem, ott vannak a középső képen :-)

És itt vannak az "öregek" is, akik nagyon tudtak pózolni a kamerának:

Merész ruha a bal oldali pasin :-)

Kata egyik kedvence a nem a legoptimálisabb szögből készített, bal oldali képen: ágyukat magukkal cipelő emberek. Az biztos, ha elfáradtak az ivásban, akkor nem kell messze menniük, hogy puha fekvőhelyet találjanak:

Ha a képeken merész ruhát hordó, harisnyás csajokat láttok, akkor biztosak lehettek benne, hogy ők pasik. A csajok minden nap merész ruhákban járnak, úgyhogy az nem különleges :-)

Vigyázat, csalás van a középső képen :-)

Itt meg mindenki csal. Vagy ki tudja :-)


Kata is itt van:


Én is itt vagyok:


A piros ruhás "csaj" miatt érdemes végignézni ezt a videót is:


Ezt meg a macsó félmeztelen csávó miatt a videó végén:


Ez itt meg az időjárás-jelentés: hajnali két óra, 20 fok, buli:


Az ünnepléshez a spanyoloknak nem kell sok minden. Szinte mindig tudnak találni okot az ünneplésre. Jó példa erre, hogy például jövő hét kedden lesz egy szerencsétlenül távozó kolléga harmadik, egész estét betöltő búcsúztatója.

Egy biztos: a spanyolok nagyon tuják élvezni az életet. Jobban mint az ausztrálok Ausztráliában :-)2 megjegyzés :