2014. május 16., péntek

Eper

Néhány napja, magyarországi élelmiszerárakról kerestem információt. Össze akartam hasonlitani a budapesti árakat az alicanteivel, mert amikor beszélgetek a magyarországi ismerősökkel, és invitálom őket nyaralásra a Costa Blanca-ra, valahogy mindig szóba kerülnek az árak. A magyarországi, ~3%-os inflációs adatokat látva azt gondolom, hogy az otthoni árak az elmúlt két évben szinte nem is változhattak, szóval az útnak indulás előtti áraknak nagyjából most is érvényeseknek kell lenniük :-)

Azt hittem, hogy  az alicantei árak nem nagyon térnek el a budapestiktől, de tévedtem. Talán azért, mert már túl régóta nem jártam otthon :-(

Pár, árakról szóló cikk elolvasása után kinyitottam az eddig jól bevált numbeo.com-ot, ami szerint az alicantei élelmiszer árak átlagosan ~25%-kal magasabbak, mint a budapestiek. A numbeo szerint a lakás bérleti díjak ~80%-kal magasabbak itt. Az első állítást el kell, hogy fogadjam, de a másodikkal nem értek egyet. A belvárosban, 7 percre a strandtól, 3 percre a nagy vásárcsarnoktól és 5 percre a tapa + caña helyektől átlagosan 400eur egy bútorozott, 60-70m2-es lakás bérleti díja havonta.
Persze Madridban az árak ennek minimum a kétszerese, de ez a poszt nem a madridi árakról szól. Az itteni, kisvárosi lakás bérleti díjak nagyjából ugyanolyanok, mint az otthoni, fővárosi árak.

A tapa + caña-t általában 90cent + 60cent körül adják.  Szerdán és vasárnap a sör féláron van :-) Ez az egyik kedvenc kocsmánk szórólapja:


A "tapa" egy falat étel, a caña pedig egy kis pohár sör (1,5 dl). Ha belegondolok, 450 forint nem is olyan olcsó egy korty sörért és egy falat kajáért, és ebből legalább 5-6-7 db-ot kell megenni + meginni, hogy érezzek is valamit a hasamba. Itt ez nem számít drágának:


A gyümölcsök feltételezésem szerint itt olcsóbbak, az alapvető élelmiszereken 10%-os áfakulcs van. A piacon a paradicsom kilója decemberben 1 eur volt, most 60 cent. Alma 1 eur / kg. A finom, édes narancs ára tél közepén 1 euró volt, februártól 50 centért vásárolható meg a piacon.

A keresgetés közben a google kidobott egy érdekes cikket "Ilyen olcsó eper a világon nincs" címmel. Azért ennyire nem kell túldramatizálni ezt a helyzetet, mint ahogy a cikk írója tette, mert kb. február óta 1 euró az eper kilója a piacon. És gondolom a nagy magyarországi áruházláncok nem az alicantei piacon szerzik be a spanyol epret, hanem elmennek az eperföld közelébe, és vesznek egy kamionnyit, kilónként jóval olcsóbban mint 1 euró.

Jó nagyot kacagtam ezen a mondaton: "Emellett az Auchan beszerzési áraira rakódó kis logisztikai költség, illetve az üzletlánc diszkont árpolitikájának megfelelő szűk árrés tett lehetővé a 778 forintos kilónkénti fogyasztói árat a magyar piacon – tette hozzá a kommunikációs menedzser."

Röhögnöm kell, hogy a szűk árrés miatt lett a 70 centes eperből 778 forintos tavaszi, spanyol eper a magyar bevásárlóközpontokban :-)

Menedzsereknek sosem szabad hinni :-)

A naranccsal ugyanez a helyzet. Ha én tudok 50 centért (~150 forintért) venni 1 kg narancsot, akkor a Tesco biztosan ennél olcsóbban veszi meg azt a spanyol narancsot, amit otthon e weblap szerint 270 forintért adnak.



A sonkát vékonyra szeletelve adják, 10 eur / kg a legolcsóbb.


A fenti képeket az internetről töltöttem le, de szombaton megyünk vásárolni, és készítek képeket ártáblákkal és felteszem őket ide a blogba.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése