2013. február 25., hétfő

Australian Open


Ma rendhagyó módon egy olyan eseményről fogok írni, ami már több, mint egy hónapja megrendezésre került, de mivel ez az esemény Melbourne város számára egy fontos esemény, ezért ez nem maradhat ki ebből a blogból sem. És azért sem, mert mi is meglátogattuk ezt a rendezvényt :-)

Az Australian Open a négy Grand Slam közül az egyik jelentős tenisztorna, amelyet minden évben egyszer, két héten keresztül, január 14 – 27. között rendeznek meg Melbourne-ben, Ausztráliában.  Az első tornát 1905-ben tartották, és ez a verseny időrendben az első a Grand Slam teniszesemények között. A másik három a French Open (május 26 – junius 9.), a Wimbledon Championship (június 7 - 24.) és a US Open (augusztus 26 – szeptember 8.). A versenyt 1988 óta kemény borítású pályákon rendezik a Melbourne Parkban.

Az Australian Open a második leglátogatottabb tenisz verseny az US Open mögött és ez volt az első Grand Slam tornahelyszín, amelyet a nedves időjárás vagy extrém hő ellen behúzható tetővel védenek. Az Australian Open helyszínén a Rod Laver Arena és a Hisense Arena van felszerelve ilyen behúzható tetővel. Érdekesség még, hogy 1972-ig minden évben más helyszínen rendezték meg a versenyt. A versenyhelyszínek Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane, Perth, Christchurch és Hastings voltak. Melbourne városa támogatta leginkább azt az elképzelést, hogy a tornát a jövőben minden évben azonos helyszínen rendezzék meg, emiatt aztán ez a város nyerte el a rendezés jogát.

Ausztrália földrajzi elhelyezkedése és a óriási távolság miatt a kezdetekben csak igen kevés külföldi játékos indult ezen a versenyen. Az 1920-as években az út hajóval Európából Ausztráliába körülbelül 45 nap volt. Az első tenisz játékosok, akik repülőgéppel érkeztek az Australian Openre, az amerikai Davis Kupa játékosai voltak 1946. novemberében. Még az országon belüli játékosok közül sem mindenki vállalta be a 2000 - 3000 km-es utazást. Például Perth-ből csaknem 3000 km-t kellett utaznia a versenyzőnek vonattal, ha indulni akartak a tornán. Az utazási problémát jól érzékelteti, hogy a Christchurch-ben, 1906-ban tartott versenyen mindössze egy kis területen 10 játékos jelent meg, és a játékosok között csak két ausztrál volt.

Talán ez volt az oka annak, hogy 1970-ig minden játékos számára nyitott volt a verseny, profik és amatőrök egyaránt indulhattak a megmérettetésben. 1982-ig a nagy távolságok és a kényelmetlen időpontok miatt a legjobb játékosok szinte minden évben hiányoztak az Australian Open versenyekről.

1983-ban a Nemzetközi Tenisz Szövetség megkérte a Lawn Tennis Association of Australia szervezetet, hogy keressenek egy meltóbb helyszínt a versenynek. 1988-ban költözött át a tornaMelbourne Parkba. A helyszínváltozás hatással volt a pálya burkolatára is. Az eddigi fűborítást felváltotta egy kemény, világoskék színű borítás, melynek a neve: Rebound Ace2008-ban, miután már 20 éve használtak a Rebound Ace borítást, a pályát ismét átalakították. A Rebound Ace borítást lecserélték egy párnázott, közepes tempójú, akril felületre, a Plexicushion Prestige-re.

2008 óta a pálya környékén minden világoskék színre van festve. Még az eget is szép kékre festették erre a két hétre:


Fura volt belépni a helyszínre. Annyira kék volt minden, hogy az már szinte bántotta a szemünket:



Az Australian Open során Roger Federer és Serena Williams vot az, aki tudott nyerni Rebound Ace és Plexicushion Prestige borításon egyaránt.

Az új borítás fő előnye, hogy a visszapattanó labda röppályája jobban kiszámítható, és a vékonyabb felső réteg miatt kevésbé tartja meg a hőt a pálya felülete.

1985-ig a tornát december közepén jatszották. Aztán úgy döntöttek, hogy a következő verseny január közepén lesz, ami azt jelentette, hogy nem volt verseny 1986-ban :-) 1987 óta az Australian Open időpontja nem változott. Azonban néhány top játékos, köztük Roger Federer és Rafael Nadal, azt mondta, hogy a verseny rossz időpontban kerül megrendezésre, túl hamar a karácsonyi és újévi ünnepek után, ami megakadályozza, hogy a játékosok elérjek a legjobb formájukat. Szerintük egy februári időpont megfelelőbb lenne a verseny megrendezésére. Ez az időpont viszont kívül esik a nyári iskolai szünidei időszakon, ami nagy hatással lenne a látogatottságra.

Nem lehet könnyű ezekkel a teniszsztárokkal együtt dolgozni :-)

Mi Ground Pass jegyet vettünk fejenként 39 dollárért. Ezzel a jegygyel csak két helyre nem lehet bemenni: a Rod Laver Arena-ba és a Hisense Arena-ba. Pont a két legnagyobb stadionba :-) Az a jegy, ami ezekbe a stadionokba is érvényes, 100 - 200 AUD-től indul.

A pálya mentén minden nagyon drága, ezért otthonról hoztunk fejenként egy-egy szép nagy szendvicset, ami kitartott egész nap:


Szerencsénk volt, mert több olyan mérkőzést is meg tudtunk nézni, ahol hírességek teniszeztek. Itt például a Williams-nővéreket láthatjátok párosban:


Szerencsénk volt a világranglista 6. helyezettjéhez, a cseh Berdych-hez is:


A Margaret Court stadionban mi is hullámoztunk a tömeggel :-)


Esti naplemente a stadionok körül:



Ebben az évben Novak Djokovic legyőzte Andy Murray-t. Ez a győzelem Novak Djokovic negyedik győzelme az Australian Open versenyen és ezzel a győzelemmel Djokovic megtartotta az első helyét a világranglistán. A verseny után 2 430 000 dollárt vitt haza :-)

Az első három helyezett díjazása:
  • egyéni: 2 430 000 dollár1 215 000 dollár és 500 000 dollár
  • páros: 475 000 dollár, 237 500 dollár, 118 750 dollár

Holnap az új szállásról és az új lakótársakról fogok írni.




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése