2013. április 27., szombat

Felhő, első rész

A mai blogbejegyzés rendhagyó módon az informatikáról fog szólni. Olyan szoftverekről, ingyen elérhető szolgáltatásokról és programokról fogok ma írni, amelyeknek a nagy részét ebben az országban ismertem meg és egy néhányat közülük itt kezdtem el először használni.

Szerencsésnek érzem magam, mert újra olyan munkakörnyezetbe kerültem, ahol vannak nálam okosabb emberek is, akiktől sok szakmai újdonságot tudok tanulni. Néha csak kapkodom a fejem, hogy mennyi új és igazán hasznos újdonság születik körülöttünk ebben a világban. Csak legyen energiánk elolvasni a sok-sok könyvet és cikket az új technológiákról. Persze az is nagyon fontos (szerintem ez a legfontosabb), hogy mit olvasunk, mert mindent nem lehet elolvasni. Végtelen mennyiségű időt sajnos nem kaptunk az élettől :-) És szerintem az is fontos, hogy miután megismertük az újdonságokat, tudjuk azokat hová tenni, vagyis tudjuk, hogy mikor és milyen helyzetben lehet, illetve kell őket használni.

A mi szakmánkban fontos, hogy ismerjünk pár fontos régi és új technológiát, és próbáljunk naprakészek lenni. Itt Ausztráliában is folyamatosan találkozok olyan programozókkal, akik bármilyen probléma megoldását egy új program megírásában látják :-) Ez pont olyan, mint amikor a hegesztő szakember kerítése vasból készül. Fel sem merül a gondolat, hogy esetleg a fakerítés stílusában jobban menne a házhoz :-)

A Mol-ban megadatott, hogy egy olyan kis csoportban dolgozhattam, ahol nálam okosabb emberek voltak. Így aztán nem volt nehéz megtalálnom azt a szakmai irányt és technológiát, aminek a megtanulásába érdemes volt sok-sok energiát beleölni. A jelen bebizonyította, hogy ezek a szakmai irányok helyesek voltak és időt álló a megszerzett tudás. És pénzt is lehet ezzel a tudással keresni :-)

A töménytelen sok új technológia közül ma sem könnyű eldönteni, hogy milyen újdonságot tanuljon meg a mérnökember. És amiről most beszélek, az csak az informatika. A másik kedvenc témám, a közgazdaság, tőzsde is iszonyatosan gyorsan változik manapság. Még két élet sem lenne elég minden érdekesség megtanulására és elolvasására :-)

Megint úgy alakult, hogy vannak okos emberek (is) körülöttem, és a munka során csupa új dolgot kell használnom. Ezeket nem nehéz megtanulni, ha van olyan tudás, amire lehet építkezni :-)

Az egyik munkatárs, akitől mostanában sok érdekességet hallok, az a jQuery egyik fejlesztője. A másiktól pedig sokat tanulok arról, hogy hogyan kell Ausztráliában egy céget felépíteni.

A sok bevezető blabla után jöjjenek hát a felhő alkalmazások.

A poszt első részében olyan dolgokról fogok írni, amelyek nem csak informatikusoknak lehet hasznos. Mindenkinek ajánlom figyelmébe, mert még hozhatja úgy az élet, hogy neki is használnia kell ezeket a megoldásokat. A második részben sok Java-s dolog lesz :-)

Jöjjön az első rész.

Mire vágyik a legtöbb ember? Szabadságra. A felhő (cloud) az, ami megadja nekünk ezt. És ha okosak vagyunk, jó eszközöket használunk, akkor tényleg szabadok lehetünk. Nem számít, milyen számítógép elé ülünk le, nem számít, ha lepukkan a laptopunk. Elszaladunk a boltba, veszünk egy másikat és másnap már dolgozhatunk is tovább. Eljött az a világ, amikor egyre több dolgot tárolunk távoli, istentudja hol lévő gépeken.

Anki
Az első, nekem nagyon-nagyon hasznos felhő alkalmazás az angol nyelvet segíti tanulni. A neve: Anki. Erre a kincsre akkor találtam rá, miközben keresgéltem az interneten, hogy létezik-e már hasonló program, mint amit el szeretnék készíteni. Hát létezik. Bár nem olyan jó, mint amit én szeretnék csinálni :-) De most ezt használom, és nem írok másikat. Egyenlőre :-)

Az alkalmazás tulajdonképpen egy emlékezetfejlesztő kis program, amit lehet nyelvtanulásra is használni. Én most az angol szavak, kifejezések és szófordulatok tanulására használom. Lehet használni Microsoft Window$-on, Linux-on, mobileszközön és van webes elérése is. Pont emiatt zseniális. A rendszerben léteznek mások által készített és megosztott leckék, amiket én is használhatok. És persze én is készíthetek saját leckéket saját kérdésekkel, amit vagy megosztok másokkal, vagy nem. A leckéket a rendszer saját maga tárolja (nenm a saját gépünkön vannak a fájlok), ezért ha utazok a villamoson, akkor is ugyanazt a leckét gyakorolhatom, ha az irodában vagyok, akkor is, és ha otthon, akkor is ugyanazokat a szótanuló kártyákat nézegethetem. Ez az egyik dolog, amiért beleszerettem az Anki-ba.

Program indulás Linux-on:


Kifinomult ellenőrző-visszakérdező rendszere van a programnak, ami elősegíti, hogy valóban emlékezz minden megtanulandó szóra. Zseniális és egyszerű.

Leckék:

A másik dolog, amiért kedvelem ezt az alkalmazást az a következő:
Én sokkal jobban megjegyzem a szavakat és kifejezéseket, ha egy képet kapcsolok hozzájuk. Ezt egy perc alatt megtehetem ebben a programban. Felveszem a szó magyar és angol jelentését, írok hozzá példamondatokat, és adok hozzá egy olyan fotót, ami segíti az adott szót memorizálni. A megfelelő fotót villámgyorsan megtalálom a Google képkeresőjével.

Gyakorlás:

Szavak hozzáadása:


De ez még nem minden. Angol szavakat, kifejezéseket tanulni elfecsérelt idő akkor, ha hozzá a kiejtést nem memorizálod. Bármilyen, de tényleg bármilyen találomra kiválasztott szóhoz egy perc alatt felveheted a tesztedbe a szó angol kiejtését. De nem béna gépi hangon ám! Mert az megint kutyafülét sem ér. Rendes, emberi által kiejtett kiejtést társíthatsz minden egyes megtanulandó szó mellé. A hangok használatához ezt a plugint kell használnod: 3100585138


Ezt az egyszerű szót napokig nem értettem meg, amikor hallottam :-) A kiejtése iszonyat fura:



Az Anki például ezeket a kiejtéseket gyűjti le a hierarchy szóhoz:





Egyéb hasznos és haszontalan Anki plugint itt találsz: plugins.

Képpel, kiejtéssel és visszateszteléssel szót tanulni egész szórakoztató :-)

És persze a képet, hangot mindent egy távoli gépen tárol a szoftver, úgyhogy egy másik géphez leülve simán lehet folytatni a szótanulást.

Webkliens:

Google Drive
Ez egy igazán régi szolgáltatás, 2006 óta használható. Ha szeretnél a fájljaidhoz hozzáférni és szerkeszteni bárhonnét, bármikor, akkor ne a saját gépedre mentsd le őket, hanem a Google Drive-ra. Ez a Google egyik ingyenesen elérhető szolgáltatása, ahol akár több ezer fájlt is tárolhatsz, szépen mappákba struktúrálva. Legyél internet kávézóban, otthon, vagy az iskolában, nem számít. Mindig kéznél lesznek ezután a fontos fájljaid. És még szerkeszteni is tudod őket, a webes word, excel és power point szerkesztővel.
És ha úgy kívánja kedved, megoszthatod a kollégáddal a táblázatokat és közösen szerkeszthetitek azt online egy webböngészőben. Ha használni akarod ezt a több mint 5GB-os tárterületet, nem kell hozzá más, csak egy gmail-es hozzáférés. Ha ennél több tárterületet szeretnél, havi 2,5 USD-ért 25GB tárhelyet kapsz. 2012 óta a Google Drive-ot felcsatolhatod mappaként is, és a Window$-ban ill. Linux-ban úgy látszik, mint egy sima normális könyvtár. És erről a távolt könyvtárról a Google biztonsági mentést is készít. Szerintem ez jobb, mint egy saját külső usb-s merevlemez :-)

Ha ilyen helyen tárolom a fájljaimat, akkor tényleg nem vagyok számítógéphez kötve. Hozzáférhetek a fájljaimhoz Budapesten is és Melbourne-ben is.

Ha projektben dolgozom, akor a projektfájlokat meg tudom osztani a kollégák között.


 Zseniális találmány, de a Dropbox, még ennél is szuperebb, szerintem.

Dropbox
Ez egy igazán népszerű dolog itt Asztráliában. Én is megkedveltem, és használom is. Évi 20 000 HUF-ért adnak 100GB mentett, stabilan elérhető tárhelyet. Szokás szerint van hozzá Window$-os, Linux-os és mindenféle mobileszközös kliens.

Az én Dropbox könyvtáram így néz ki:



Nem kell hozzá méregdrága Micro$oft SharePoint server, nem kell hozzá fejleszteni, telepíteni és mégis van neki web-es elérése is:


Továbbá portálrendszerekbe integrálható portlet is jár hozzá. A Dropbox-nak van magánembereknek szóló csomagja, és céges csomagja is van természetesen. Furcsa, de itt nem félnek használni a cégek ezeket a szolgáltatásokat. Kis- és közepes méretű cégek egyaránt használják a Dropbox-ot, mert anyagilag ez jobban megéri nekik, mint saját fájl szervert üzemeltetni. Pléldául nem kell hozzá helyi rendszergazda, aki egész nap buzerálja a szervert :-). És persze stabilan működik. Ez a Dropbox dolga.

Én mostanában ide kezdtem el menteni az adataimat a notebookról, és nem külső usb-s tárolóra. Ha dolgozom, akkor ide teszem a fájlokat. Itt vannak a projektek munkakönyvtárai, megosztva a kollégák között. Tökéletes, csak ajánlani tudom mindenkinek, annak is, aki menteni szeretné a fontos adatait, és annak is, aki dolgozik egyénileg vagy távmunkában bármilyen projekten.

Blog
A blogot is meg kell említsem. Ennek egy oka van. Munka közben gyakran készítek feljegyzéseket azokról a megoldásokról, amikre hosszas tökölődés és Google keresgélés után rájöttem.
Mindenre meg lehet találni a megoldást, de legtöbbször apó információdarabkákból kell összerakni a végső megoldást. És néha ez sok-sok kutatómunkával jár. Ezért az eredményt érdemes feljegyezni, mert ha jövő héten újra belebotlok ugyanebbe a problémába, vagy valamelyik kollégám ugyanezzel a kérdéssel birkózik, akkor nem kell újrakezdeni a kutakodást. Ehelyett én feljegyzéseket készítek a megoldásokról.
És itt kapcsolódik be a blog. Észrevettem, hogy a feljegyzéseket jobb blogban tárolni és megosztani őket az interneten, mint a saját gépemen parkoltatni a sok hasznos információt. Így mindenki profitálhat belőle, éppen úgy, mint ahogy én is a mások által megosztott és publikált cikkekből. Így valami kicsi dolgot én is visszaadok a közösségnek.

És az sem utolsó dolog, hogy álláskeresésnél a HR partner meg fogja találni ezt a blogot, és ez nagyot dob az ázsiónkon. Higgyétek el, így van.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy társat ill. társakat keressek egy szakmai blog indításához. Ha valaki hasonlóan gondolkozik, és neki is van sok-sok kis hasznos szöveges feljegyzése, és azokat szívesen megosztaná, kérem keressen meg. Az adataim ott vannak a blog szerkesztői között. Szeretnék indítani egy szakmai, informatikával foglalkozó blogot, de egyedül kevés vagyok hozzá. 

Kár, hogy a frappáns Informatikai Navigátor név már foglalt, mert akár ez is lehetne ennek a blognak a címe :-)

Trello
Nehéz megfogalmaznom, hogy mire is való ez a dolog valójában. Én személy szerint nem sokat használtam ezt a webszájtot, de a projektvezetők egy része nagyon szereti.

Ez egy olyan hely, ahol menedzselni lehet egy kis munkacsapat dolgait. Feljegyzéseket lehet készíteni és megosztani egymás között, feladatokat lehet kiosztani csoporttagoknak. Projekt mérföldköveket lehet definiálni, azokkal kapcsolatos megjegyzéseket lehet itt rögzíteni.

És még arra is jó, hogy valaki saját magának összeírja a napirendjét, teendőit, és pipálja, ha készen van. Bár erre szerintem az Evernote sokkal jobb. Ha valakinek tetszik a Trello, használja egészséggel :-)

Ez az én egyik Trello-s board-om így néz ki (pár dolgot ki kellett törölnöm, mert nem minden publikus):


Persze ennek is van Androidos, OS X-es (almás termékek) kliense. Mobil kliensek nélkül manapság már elképzelhetetlen egy ilyen termék.

Evernote
Ezt is ismeri már mindenki, és itt a helye ebben a listában. Feljegyzés készítő, tároló. A sárga kis post-it címke tökéletes és versenyképes elektronikus alternatívája. Azt figyeltem meg, hogy ezt sokkal sűrűbben használják egyéni emberek, mint cégek. Valójában céget még nem is láttam ezt használni.

És is használom. Például megbeszélésekhez kapcsolódó kérdéseket, érintendő témaköröket és ilyesmiket itt gyűjtök össze. Annak idején például itt írtuk össze és pipálgattuk ki az elintézendő dolgokat az ausztrál kiutazáshoz.

A saját Evernote-om ilyen:


Azért a bevásárlólistát én is kis papírcetlikre írom :-)

Worksnap
Ez számomra nem a legkedvesebb alkalmazás, de kell, hogy írjak róla nektek. Nagyon hasznos használni, ha te vagy a főnök, és nagyon utálatos, ha te vagy a beosztott :-)

Ha külföldre mész, és távmunkában is dolgozol (teljesen mindegy, hogy milyen területen, de kell használnod a munkához számítógépet), akkor előbb vagy utóbb Te is találkozni fogsz ezzel vagy ehhez hasonló alkalmazásokkal. Az ilyen típusú alkalmazásból is rengeteg van. Én kettőt ismerek közelebbről. Ebből az egyik a Worksnap.

Ez a program tulajdonképpen arra jó, hogy ne kézzel kelljen vezetned a munkával töltött időről egy táblázatot. Használat előtt egy kis ügyfélprogramot kell telepíteni a saját gépedre. Természetesen ennek is van Linux-os, Window$-os és Mac-es verziója is.

Amikor elkezdesz dolgozni, benyomod a gombot, hogy "dolgozom". Kiválasztod a projektvezető által előre definiált munkafeladatok közül azt, amin dolgozni fogsz és kezdheted a munkát. Amikor végeztél, benyomod a "munka vége" gombot. A kis program beállítástól függően nyilvántart mindenféle, menedzsereknek és főnököknek fontos információt rólad, miközben dolgozol. Persze ezeket a beállításokat te nem változtathatod meg, csak a főnököd tudja őket módosítani.

A Worksnap web-es induló felülete:


Ezeket az információkat tudja küldeni rólad a Worksnap a főnöködnek:
  • milyen programot indítottál el a gépeden
  • mennyit kattintgattál az egérrel
  • milyen aktívan használtad a billentyűzetet
  • néha (0-10 percenként véletlenszerűen) elküldi a képernyőképed a főnöködnek, hogy lássa, mennyire dolgozol vagy Facebook-ozol :-)
A képernyőképek küldése történhet suttyomban a tudomásod nélkül (persze előtte közölni kell veled, hogy egy ilyen program is fut a gépeden) vagy a te személyes jóváhagyásoddal. Ilyenkor felugrik egy kis ablak, amiben látod az elkészült fényképet a monitorodról. Ha jóváhagyod, megy a kép a főnöknek. Ha nem, akkor nem megy a kép, de erre a 10 perces időszeletre úgy regisztrálnak téged, hogy nem dolgoztál.

A Worksnap így mutatja meg, hogy mikor, mennyit és mit dolgoztál:


Az aktuális percben éppen ez volt a képernyőn (adminisztrációs Worksnap oldal):


Ez pedig a dolgozó aktivitásának riportja:


Még egy nagyon hasznos funkciója van a Worksnap-nek. Ha az a megállapodás a munkáltatóddal, hogy annyi fizetést kapsz, amennyit dolgozol, akkor ő beállíthatja a te órabéred a kezelőfelületen és hetente-kéthetente a Worksnap automatikusan legenerál egy céges számlát, amit aztán kifizetnek neked.

Hogy a megbeszélésekkel és a gondolkozással töltött időre is kapjál fizetést, vagy hogy el tudjál számolni a napi 8 óraddal, neked vagy a főnöködnek (ez megállapodás kérdése) kézzel be kell rögzíteni ezeket az időket is a Worksnap-be:


Szerintem nem is olyan kegyetlen és rossz módszer ez. A főnöknek egyértelműen jó, neked meg azért jó, mert nem kell táblázatokat vezetgetni és küldözgetni az elszámolási időszak végén, és mindig ellenőrizni tudod, hogy mikor, mennyit és mivel dolgoztál. A szabályok pedig nem olyan kemények, ha emberséges a főnököd.

Tudom, nagyon keménynek tűnik a fenti dolog, de ez van. Ilyen az élet. That's life.

Remélem hasznos volt ez a post is minden olvasónak :-) A következő felhős cikk csupa szakmai, Java-s dologról fog majd szólni.

Ui.: már elkezdtem írni az "Önéletrajz ausztrál stílusban" című postot :-)



3 megjegyzés :

  1. Érdemes átolvasni a Google Drive, Dropbox adatvédelmi szabályzatát és utána megnézni a
    mega-ét (https://mega.co.nz/) is.
    Ricsi

    VálaszTörlés
  2. Köszi az infokat! Nem sokat értek az informatikához, de ezeket a hasznos ötleteket én is fogom alkalmazni. Épp egy külső tárhely beszerzésén gondolkoztam, de így azt hiszem nem is olyan fontos.

    Ildi

    VálaszTörlés
  3. Pár elütést kijavítottam a szövegben :-)

    És tettem fel az Anki-hoz még egy kedvcsináló fotót :-)

    VálaszTörlés