2012. október 13., szombat

Utolsó előtti felvonás

Még nincs pipa minden sor elején a tennivalók listáján :-)

Kihúztuk a listáról a fogorvost, de az ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentése még hátra van.

Amikor maszek fogorvoshoz megyek, útközben mindig lepereg előttem ugyanaz a film. Ez a film arról szól, hogy a fizetésemből levont társadalombiztosítási hozzájárulás feljogosít arra, hogy bejelentkezzek telefonon egy állami fogorvoshoz. A filmben hívom a rendelőt, a telefont szinte azonnal felveszik. Kapok időpontot jövő hétre. A megadott időpontra, 4-5 nap múlva elmegyek a rendelőbe. Aztán pont akkor, amikor leülök a váróteremben a székre, nyílik az ajtó, és szólítanak. Egy óra múlva pedig már a pénztárnál állok, ahol bemutatom a TB kártyámat, majd a hölgy rám mosolyog, és szép napot kívánva utamra enged a gondosan elvégzett fogászati kezelés után. Aztán hirtelen felébredek, amikor a pénztáros azt mondja, hogy itt nem lehet a TB kártyával fizetni, csak bankkártyával :-)


Ahogy a bevezetőben írtam a külföldi tartózkodás bejelentése még hátra van. Az 1992. évi LXVI. törvény 26. § második bejegyzése szerint minden magyar állampolgárnak bejelentési kötelezettsége van a hivatalos szervek felé, ha három hónapnál hosszabb időre külföldre utazik. A törvény pontos szövege így szól:

"(2) Az (1) bekezdésben meghatározott polgárnak azt a tényt, hogy a Magyar Köztársaság területét a
külföldi letelepedés szándékával elhagyja, illetőleg, hogy három hónapon túl külföldön tartózkodik, a
lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél vagy az illetékes külföldi külképviseleti
hatóságnál kell bejelentenie."

Vagyis minden magyar állampolgár köteles bejelentenie azt a tényt, hogy három hónapnál hosszabb ideig külföldön tartózkodik, illetve azt, hogy onnan visszatért. A bejelentést a lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél, vagy a külképviseleti hatóságnál kell bejelentenie, lakcímjelentő lapon.

Három hónapon túl külföldön tartózkodik az a személy, akinek a Magyar Köztársaság területén bejelentett lakóhelye (ennek hiányában tartózkodási helye) van, de (munkája, külszolgálat vagy tanulmányai miatt) átmenetileg külföldön tartózkodik.

A bejelentéskor a külföldi lakcímet nem kell megjelölni, mivel ez a nyilvántartás szempontjából nem fontos. Úgy sem küld az állam külföldre levelet :-) A kitöltés indokaként ideiglenes külföldi tartózkodás rovatot kell megjelölni.

Magyarországra történő végleges visszatérés esetén pedig a külföldi tartózkodás megszűnését szintén a lakóhely szerint illetékes jegyzőnél kell bejelenteni. A bejelentő lapon ebben az esetben a kitöltés indokaként visszatérés ideiglenes külföldön tartózkodásból rovatot kell megjelölni.


Sajnos ezt a bejelentést a magyarorszag.hu oldalon elektronikusan nem lehet megtenni és a bejelentéshez szükséges lakcímjelentő lapot sem lehet letölteni az internetről :-(

Lakcímbejelentő lap, személyi igazolvány és lakcímkártya kell a bejelentéshez. Az okmányirodákban ingyenes, a külföldi konzuli illeték 11 USD. A bejelentéskor a lakcímkártyát nem veszik el. A lakcímbejelentő kisebb részét letépik és visszaadják igazolásul. Ha van külföldön állandó lakcímünk, akkor kijelentkezhetünk a magyarországi címünkről véglegesen (külföldi letelepedést kell beikszelni), de ebben az esetben bevonják a személyit és a lakcímkártyát.

Ez a bejelentés például arra is jó, hogy ha visszaélnének az adatainkkal, akkor igazolni tudjuk, hogy mi éppenséggel külföldön voltunk.


Ha ezt a bejelentést elmulasztod, akkor mulasztási bírságot szabhatnak ki (nem feltétlenül szabnak ki, mivel ez "csak" egy lehetőség).  Az előírt járulék meg nem fizetése esetén viszont késedelmi kamatot számolnak fel rá. A járulék összege most 6 390 HUF / hónap.

Abban az esetben, ha külföldön volt biztosítással járó jogviszonyod (munkaviszonyod), és EU-s vagy Magyarországgal külön megállapodást kötött országban dolgoztál, akkor arra az időre itthon nem kell fizetned az egészségügyi szolgáltatási járulékot. De a külföldi munkaviszonyt valamilyen módon igazolnod kell.

Ausztráliával tudtommal nincs ilyen megállapodása Magyarországnak, és ugye ez az ország az EU-n kívül van, tehát mindenképpen hasznos bejelenteni a kiutazás tényét az okmányirodában.


Ez a dolog eddig rendben is van és érthető is.

Gond csak akkor van, ha a lakcímkártyán az állandó lakcímnek például Győr vagy Szeged van megadva, de valójában Budapesten élsz. A mi esetünkben pont ez a helyzet. Ezért aztán Katának Szegedre, nekem meg Győrbe kell utazni amiatt, hogy odategyék a pipát abba a kis négyzetbe a számítógépen. Meghatalmazott is elintézheti ezt a bejelentést helyettünk, de a maghatalmazottnak vinnie kell a lakcímkártyánkat és a személyi igazolványunkat vagy a jogosítványunkat, vagy az útlevelünket. A meghatalmazottnak az eredeti iratainkat kell magával vinnie a hivatalba. Másolat nem elfogadott :-(
Budapestről postás vihetné el és hozhatná vissza az iratainkat Szegedre, ill. Győrbe, hogy egy családtag helyettünk elintézze ezt a dolgot a helyi okmányirodában. De nekem személyi igazolványom nincs :-) a jogsim most nem veszhet el a nagy út előtt és az útlevelem sem, mert az útlevélszámom szerepel a vízumon. Ezért nincs mit tenni, utaznom kell Győrbe. Elképzelni is szörnyű lenne, hogy mi történne akkor, ha útközben valahol Győr és Budapest között elkallódnának az irataim.

Kerülő megoldás, hogy bejelentkezünk Budapestre állandó lakosként az illetékes okmányirodába és utána egyből megtesszük az ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentését is.

Jövő héten lehet egy napot azzal tölteni, hogy Győrbe, illetve Szegedre utazgatunk elintézni személyesen ezt a marhaságot. Brr...

Ez az egy nap kiesés most nagyon nem volt betervezve, fogy az időnk, és már csak 8 nap van az indulásig.



Jó hír, hogy Kata beszerzett egy bőröndmérleget. Ezzel fogjuk lemérni, hogy mennyit nyomnak a bőröndök :-)




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése