2012. december 28., péntek

BBQ

Most, hogy már túlvagyunk a harmadik barbeque (rövidítve BBQ, ausztrálosan barbie) hússütögetésen, arra gondoltam, hogy éppen itt az ideje, hogy írjak erről a helyi időtöltésről is.

Ausztráliában nagy hagyománya van a szabad ég alatti hússütögetésnek. Egész iparág épült fel e hagyomány köré: szinte minden parkban van ingyenesen használható elektromos hússütő hely, nyitott, de fedett parki étkezőhely, sok paddal és asztalokkal.
A boltokban millió-millió kiegészítőt lehet venni a BBQ-hoz: húsforgató kanalak, piknik kosarak, akkumulátoros sörhűtő dobozok, húsokat melegen tartó dobozok, BBQ tányérok, evőeszközök, törlőkendők, zsírkaparók, húsok, kolbászok, csípős mártás, édes mártás, fűszeres mártás és ezer féle mustár meg ketchup... És akinek nem felel meg a parki ingyenes sütőfelület, az vehet sok pénzért saját hússütőt-grillezőt. Ebből van kis méretű, családi, kerekes, nem kerekes, nyitott és csukható... Bármit meg lehet venni a BBQ-hoz.

A parkokban lévő ingyenes BBQ sütögető hely így néz ki:


Ezek a sütők elektromos árammal működnek. Bekapcsolás után 15 percig működnek, aztán magától kikapcsolnak. Kettesével vannak felállítva a sütögetők. De persze ennek is megvan az oka: vannak olyan családok, akik kisbusszal vonulnak ki a parkokba sütögetni, 8-10 fő egyszerre. Ők egyből el is foglalják mind a két sütőt, és egyszerre két sütőn sütögetik a pecsenyéjüket :-)

Nekünk elég volt egy berendezés is. Bár amikor az iskolai hússütögetés volt, akkor mi is több sütőt használtunk egyszerre.
Amúgy én úgy emlékszem, hogy Sydney-ben egy dollárossal működtek ezek a zöld sütők. Itt Melbourne-ben ingyenesek. Majd ha eljutunk Sydney-ig, megnézzük őket újra :-)

A hússütögetés legfontosabb hozzávalója a marhahús. Töménytelen mennyiségben lehet kapni szeletelve marhahúst 8-12 dollár/kg áron. Van vékonyabb szelet, vastagabb, és pont olyan bazi nagy szeletet is lehet venni, mint amilyet a Tom & Jerry rajzfilmekben láttunk gyerekkorunkban:


A melbourne-i piacon (Victoria Market) az itteni árakhoz viszonyítva nagyon jó áron lehet hozzájutni a marhahús szeletekhez. A csirkemell filé néha még drágább is mint a marhahús. Fura. A piacon így árusítják a húsokat:



Az élelmiszerboltokban is többféle és formájú marhahúst és kolbászkát árulnak előre becsomagolva, műanyag tálcákban.

A marhaszelet mellett szoktak kis kolbászkákat is sütni. Ezek a kolbászok sokkal jobban néznek ki a húsospultban, mint amilyen az ízük. Nekünk nem ízlett. Sok mustárral elmegy :-)
Az állaga olyan, mint az otthon frissen töltött kolbászé, szinte kifolyik a töltelék a bélből ha megfogjuk. Vastagságuk körülbelül 3 cm. Van disznóhúsból, marhahúsból és kenguruhúsból készült kolbászka. Kicsit fűszerezve, nagyon fűszerezve, pácoltan... Mindenféle fajta van. De persze a füstöltet az  ausztrálok nem ismerik :-(


Fura egy nép ez az ausztrál. Ezek megeszik az országcímeren lévő állatukat is: a kengurut. Amikor megkérdeztem az iskolában az ausztrál tanárt, hogy is van ez, ezt mondta: sok van belőlük és szaporák :-)

Így készült a mi BBQ-s vacsoránk:



És ez lett belőle:



Amúgy elég macerás előkészülni a BBQ-hoz, és még macerásabb autó nélkül kihordani sok-sok mindent a parkba. Még akkor is, ha itt mindenfelé parkok vannak, és 15 percnél nem kell többet gyalogolni. Legutóbb a parkba menet addíg szenvedtem a nehéz csomagokkal, míg a bepácolt olajos hús kiborult a táskába. Minden úszott az olajban :-) Azt hiszem legközelebb csak akkor megyünk BBQ-zni, ha meghívnak minket egy BBQ partira :-)

Különben nincs rossz íze ennek a BBQ kajának, de azért egy igazi otthoni füstölt kolbász és szalonna hagymával, normális kenyérrel sokkal finomabb :-) De itt ilyen nincsen :-(

Jó étvágyat :-)



1 megjegyzés :

  1. Jol nez amit sutogettetek. Egy kis barbecue szosz vagy gravy es lehet is kezdeni az etkezest :) Pisti

    VálaszTörlés